Home
 

home page

Van harte welkom op de website van de Stichting Hondekop.

 

RODE KRUIS-JUBILEUMTREIN OP 19 JULI WEER IN ACTIE

De Rode Kruis-jubileumtrein (de historische trein de Hondekop, die tot 1996 op de Nederlandse spoorwegen reed) rijdt dit jaar enkele keren door het land om meereizend publiek deelgenoot te maken van het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Als passagier stap je in het spoor van de vrijwilliger van toen en nu en ga je op reis met onze Rode Kruis-helden en -heldinnen.

 

Afgelopen 7 mei reed de trein voor het eerst voor de vrijwilligers van het Rode Kruis. Op 19 juli mag het publiek kennis maken met de trein. Er wordt die dag een rit gereden vanaf Den Haag centraal (vertrek 10.30) via Utrecht en Amersfoort naar Apeldoorn (aankomst 12.40). In Apeldoorn wordt een middagprogramma georganiseerd. Om 16.30 vertrekt de trein weer vanaf Apeldoorn en rijdt via dezelfde route terug naar Den Haag (aankomst 18.30).


Zoals gezegd is de rit bedoeld voor belangstellenden voor het Rode Kruis en donateurs van de Stichting. De rit is gratis maar u dient zich vooraf op te geven via https://www.rodekruis.nl/formulieren/trein

 

 
 


Feestelijk ingebruikname treinstel 766 op 3 april 2017.

Vandaag, 3 april 2017, is ons Mat'54 treinstel 766 officieel in dienst gesteld. Roger van Boxtel, president-directeur van NS en Pier Eringa, president-directeur van ProRail, hebben de 766 symbolisch in gebruik genomen door de hondenriem van de Hondekop door te knippen. We hopen onze 766 nog vaak te mogen uitlaten. Foto: Jiri Büller

 
 

Treinstel 766 bij afscheid Hoekse lijn - laatste boottrein Amsterdam - Hoek van Holland v.v.

-UPDATE 27-3-2017: het afscheid van de Hoekse lijn was een memorabele dag. Binnenkort volgt op deze site een fotoverslag

-UPDATE 20-3-2017: de inschrijving is inmiddels gesloten

 

Op zondag 26 maart wordt officieel afscheid genomen van de Hoekse Lijn als spoorlijn voor hoofdlijnmaterieel. Na een grondige verbouwing zal de spoorlijn onderdeel gaan uitmaken van het Rotterdamse metronet. Samen met ander historisch materieel zal onze Hondekop die dag diverse pendelritten uitvoeren tussen Hoek van Holland en Rotterdam Centraal. Een legendarische verschijning op de Hoekse lijn waren de boottreinen Amsterdam - Hoek van Holland v.v., waarbij onder andere hondekoppen werden ingezet. Hoewel deze boottreinen al enige jaren tot het verleden behoren kunt u op 26 maart nog eenmaal plaats nemen in zo'n boottrein. Treinstel 766 van de Stichting Hondekop zal in de vroege ochtend vanuit Amsterdam (vertrek plm. 9.20 uur) naar Hoek van Holland vertrekken en aan het einde van die dag terug gaan naar Amsterdam (vertrek Hoek van Holland plm. 16.50 uur). Meer informatie is hier te vinden.

 

 
 
 
 

Bulletin 2016-2 is verschenen

Bulletin 2015-2
 • Bericht van het bestuur: Erik de Zwart

 • Eerste donateursrit met de 766 sinds 6 jaar: De Tunnel Express

 • Informatie en spullen te koop

 • Het laatste verslag van de cascorevisie van de 766: april 2016

 • Een Hondekopherinnering

 • Terug naar Toen bij de VSM

 • Donateursrit 2 juli 2016, ervaringen van een donateur

 • Mat’54 766 bij opening station Breda

 • De kortste rit allertijden!

 • Verslag werkzaamheden 220 902 te Leuven op 2-9-2016

 • Schenkingen aan de Stichting

 • Transporteren spullen voor de Stichting

 • Onderhoud aan een Hondekop in vroeger tijden

 • Vallende blaadjes en treinen

 

 

Onze donateurs hebben het bulletin tussen kerst en nieuwjaar in de bus gehad. Dit bulletin is ook te koop via deze link.

 

Verslag oliebollenrit 17 december

Op 17 december 2016 werd de traditionele oliebollenrit gereden met de 766. Onder winterse omstandigheden werd een rondreis gemaakt door West-Nederland. Waarbij onder andere gereden werd via Gouda-Alphen en de Hoekse lijn. We hebben veel bekende gezichten gezien en er zijn ook een aantal nieuwe donateurs bij gekomen. De rit was volledig uitverkocht. Het verslag van de rit staat hier.

 
 

Verslag heropening station Breda

In het weekend van 10 en 11 september 2016 was treinstel 766 te gast bij de opening van het vernieuwde station van Breda. De 766 stond volop in de belangstelling en we bedanken de bezoekers voor de vele enthousiaste reacties. Het verslag staat hier.

 

 

Verslag donateursrit 2 juli 2016

Op zaterdag 2 juli werd na 6 jaar weer een donateursrit gereden met treinstel 766. Het treinstel was enige dagen daarvoor al overgebracht van Leidschendam naar de Watergraafsmeer. Het treinstel reed als ledig materieel van naar Wormerveer waar werd kop gemaakt en het treinstel naar Zaandam reed waar de 766 onder grote belangstelling werd binnengehaald.

 

 

 

Vanuit Zaandam vertrok de 766 als TunnelExpress, metaforisch voor het onbekende zwarte gat genaamd revisie waarbij vooraf niet kon worden overzien hoe het zou aflopen. Vanuit Zaandam voerde de rit via de Hemtunnel en de Schipholtunnel naar Den Haag HS waar een half uur tijd was voor foto’s. Via de Rijswijktunnel en de Willem van Oranje tunnel bij Delft werd Rotterdam bereikt waar alweer een half uur foto stop werd gebruikt. De fotostops werden door het technisch team gebruikt om onder andere de temperatuur van de aspotten te controleren. Alles hield zich prima. De volgende bestemming was Eindhoven, dat via de Willemspoortunnel en de spoortunnel bij Barendrecht en Best bereikt werd. Te Eindhoven werd snel kop gemaakt en reed het treinstel wederom door de spoortunnel bij Best waarna via ’s Hertogenbosch, Arnhem en Deventer uiteindelijk Zwolle werd bereikt. In Zwolle was weer een korte fotostop. Daarna begaf de 766 zich op onbekend terrein, het was de eerste keer dat het treinstel over de Hanzelijn van Zwolle naar Lelystad reed. Via Almere werd eindbestemming Amsterdam CS bereikt alwaar een cameraploeg van SBS 6 TV-opnames maakte.

 

Vanuit de trein was goed te zien dat de 766 ondanks 6 jaar afwezigheid nog steeds onverminderd populair is. Op vrijwel ieder station stond wel een treinspotter de trein op te wachten. Mooi waren ook de blikken van nietsvermoedende reizigers op het moment dat zo’n ongebruikelijke trein langs rijdt. Op Rotterdam CS was zelfs een nietsvermoedende reiziger ingestapt die zich verbaasde over het mooi en schoon de trein was.

 

Een fotoverslag van de rit staat hier.

De uitzending van Hart van Nederland is via de volgende link te bekijken http://www.hartvannederland.nl/nederland/2016/markante-museumtrein-op-het-spoor/


Red de Hondekop-vier 766: wordt donateur!

Door de hulp van de donateurs en vrijwilligers van Stichting Hondekop is het mogelijk geweest, de 766 en het beneluxtreinstel voor sloop te behoeden en een tweede leven als museumtreinstel te geven. Het zijn de enige nog bestaande beneluxtreinstel, de enige Hondekop-vier dat tevens het langste museumtreinstel van Nederland is. Meer informatie over donateur worden vindt u hier.

 

De Stichting Hondekop is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling!  

 

Steek je liever de handen uit de mouwen? We zijn op zoek naar gedreven en enthousiaste vrijwilligers die kunnen helpen met organisatorische werkzaamheden en vrijwilligers die kunnen helpen bij de revisie van het Beneluxtreinstel.


Trein huren?

Wilt u voor een speciale gelegenheid een rit maken met onze mooie oude 766?
Dat kan! Vrijwel het gehele Nederlandse spoorwegnet staat tot uw beschikking. Het treinstel kan op vrijwel alle elektrische spoortrajecten (met uitzondering van de Betuweroute en de HSL Zuid) en stations in Nederland rijden. Van Groningen tot Maastricht, van Enschede tot Den Haag, van Den Helder tot Vlissingen. Uw eigen trein wordt ingepast in de dienstregeling van het overige treinverkeer. Professioneel en bevoegd treinpersoneel staat tot uw dienst. 

 

De 766 is te huur voor bedrijven en particulieren. Een huwelijksrit, een afscheids- of personeelsfeest, speciaal vervoer etc., bijna alles is mogelijk, inclusief uw cateringwensen. Onder meer de TROS, de Maag Lever Darm Stichting, NS Reizigers, Iglo/Mora, Cosmo Trucks (DAF-bedrijfswagendealers), Servex en diverse scholen die de 766 voor hun schoolreis nodig hadden, gingen u als huurder al voor. De opbrengsten uit de verhuur van ons stel besteden wij aan het behoud van dit knap stukje Nederlands industrieel erfgoed.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met verhuur@mat54.nl.

 

Wij zien u graag aan boord van ons treinstel!

 

 

 

Stichting Hondekop op Marktplaats

U kunt bulletins, foto's, ansichtkaart, cabineritten en andere spullen op Marktplaats kopen. De opbrengst komt ten goede van de stichting Hondekop.

Zie Marktplaats. 

 

Stichting Hondekop op Flickr

In de afgelopen jaren zijn er veel foto's gemaakt van onze Hondekop 766.
Een aantal van deze foto's is te zien op onze Flickr pagina: https://www.flickr.com/photos/mat54hondekop/
 
 
De Stichting Hondekop wordt ondersteund door QRail, makelaar in rollend materieel en juridische advisering in rail.

 


Zoeken op de website

Nieuw

Laatste boottrein Amsterdam - Hoek van Holland v.v., zondag 26 maart 2017
Inschrijving voor de laatste boottrein Amsterdam - Hoek van Holland v.v. met treinstel 766
(Vrijdag 3 maart 2017)
Lees meer >>
Het tweede bulletin van 2016 is uit
Het tweede bulletin van 2016 is uit. In dit bulletin onder andere het laatste verslag van de revisie van de 766, verslag van de donateursrit op 2 juli en een verslag van de opening van station Breda. Ook zijn er werkzaamheden geweest aan het beneluxtreinstel.
(Donderdag 5 januari 2017)
Lees meer >>
Verslag oliebollenrit 17 december 2016
Op 17 december 2016 werd de traditionele oliebollenrit gereden met het treinstel 766.
(Woensdag 21 december 2016)
Lees meer >>
Meer >>

Mat54 Facebook

Prins Bernard Cultuurfonds Mondriaanstichting Roestrijden.nl Sponsor ons, en uw logo wordt hier geplaatst
Officiële website van de Stichting Mat´54 Hondekop-vier en Stichting Expoitatie en Onderhoud Mat´54